tiistai 17. syyskuuta 2013

Hei me barffataan!

Sandy ja Tiiti ovat syöneet jos jonkinmoista nappulaa. Markettiruoasta eläinkaupparuokiin. Tiitin tullessa alkoi sitten todellinen perehtyminen ruokintaan -Tiitille kun ei sopinut mikä tahansa ruoka ja Sandylle piti löytää kevyt nappula ylipainonsa takia. Tajusin vehnän olevan se, joka ärsyttää Tiitiä ja niin aloin myös tutkimaan erityisesti markettiruuan lihapitoisuuksia, jotka ovat naurettavia - useissa lukee "vähintään 2% lihaa", mitä ne loput 98% on? Aivan, lisäaineita, väriaineita, vehnää ja muita viljoja.  Vehnää kun koira ei tarviste muutenkaan. Ruokamerkit vaihtelivat aika paljon, eläinkauppa ruoista syötin niille jamesia, eukanubaa, royal caninia ja vaika mitä muuta.

Tiitin kasvaessa aina jossain näin mainittavan BARFfista, mutten kiinnittänyt siihen enempää huomiota. Se vaikutti kalliilta ja hankalalta. Kuitenkin vuosi sitten tutustuessani vetoharrastuksen myötä muutti- ja hiski-ihmisiin, sain neuvoja nykyiseltä ystävältäni. Hän kertoi, että barffaaminen on yksinkertaista, kertoi siitä hieman tarkemmin. Silloin innostuin asiasta ensimmäisen kerran.

Olin saanut jostain aiemmin MUSHin esitteen, jota aloinkin sitten tutkailemaan. Ajattelin, että tämä se olisi. Luonnonmukaista ruokaa koirille, ja molemmille pystyi syöttämään samaa. Vähärasvaisia vaihtoehtoja Sandylle, sekä rasvaisempia ja energiapitoisempia vaihtoehtoja Tiitille. Vatsantäytteeksi kasvissosetta. Tuumasta toimeen ja eläinkauppaan. Nyt ollaan melkein vuosi barffattu epäsäännöllisen säännöllisesti, merkkeinä maukas tai MUSH. Koirien turkit ovat paremmassa kunnossa kuin koskaan, hampaat valkoiset eikä Sandyllakaan ole vielä hammaskiveä. Ja Sandy on vihdoin alkanut laihtumaan, vaikka syö enemmän kuin ennen. Ihana huomata miten koirat ovat iloisia ja terveitä, ruoka on maistuvaa ja täyttävää.

BARF-ruokinta on siis luonnollista ruokintaa, johon kuuluu lihaisat raakaluut jopa 60-70% ruokavaliosta. Sandy ja Tiiti saavat vain n. kerran kuukaudessa lihaisat luut, sillä saavat viikottain jauhettua lihaa (lammasta, kanaa, kalkkunaa, sikaa, nautaa, poroa..) tai kalaa, josta luuta tulee. Muuten luuta tulisi liikaa ja uloste muuttuu aivan valkoiseksi ja kipsiseksi. Kasvikset ovat myös tärkeä osa ruokavaliota, vaikka moni erehtyykin luulemaan koiria pelkiksi lihansyöjiksi. Koirat ovat kuitenkin sekasyöjiä, ja saavat kasviksista tärkeitä vitamiineja. Sandy ja Tiiti saavat kasvismössöä lähes päivittäin, sekä kesäisin myös marjoja. Maitotuotteita (piimä, raejuusto, kermaviili) sujautan joukkoon silloin tällöin.

Eli täällä barffataan pääsääntöisesti. Olen todennut sen parhaimmaksi vaihtoehdoksi meillä, vaikka  rahaa uppoaa kuukaudessa siihen varmaan enemmän kuin omaan ruokaan, kaksi isoa koiraa kuitenkijn syövät aika monta kiloa viikossa. Mutta mitäpä sitä ei tekisin rakkaiden karvakorvien hyvinvoinnin eteen! Paluuta entiseen ei enää ole :)

Mites te lukijat, barffataanko teillä? Miksi, miksi ei?
Jos kiinnostuit lukemaan enemmän barffauksesta, lukaise tämä: http://barffaus.fi/


1 kommentti:

  1. Välillä joo, koska minusta barffaus on hyvä juttu ja kiinnostaa paljon :) Mutta koska asun kotona, en saa itse päättää, niin nappularuokaa syövät vielä pääsääntöisesti. JV menee nyt, kompromissiin on päädytty. Pikkuhiljaa kun mulla alkaa olla tuloja, niin pystyy ainakin toiselle koiralle ostamaan lihat (eli tuikulle) ja ehkä myöhemmin Maisallekin :)

    VastaaPoista

Rohkeasti vain!